Οι τραυματισμοί των δοντιών αποτελούν συχνό φαινόμενο, κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Η πρόγνωση και η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού. Η άμεση επικοινωνία με τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντολόγο είναι σημαντική προκειμένου να σας δώσει οδηγίες και να σας κατευθύνει στις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε.
Οι συχνότεροι οδοντικοί τραυματισμοί είναι ήπιοι και δεν απαιτούν άμεση αντιμετώπιση στο οδοντιατρείο. Ωστόσο, σε περίπτωση σπασίματος/κατάγματος του δοντιού, σε μερική μετακίνηση ή εκγόμφωση (αν ένα δόντι βγει από το στόμα) οι παρακάτω ενέργειες θεωρούνται κρίσιμες:
Για τα νεογιλά δόντια:
- σε περίπτωση κατάγματος, προσπαθήστε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι και επικοινωνήστε με το ιατρείο
- σε περίπτωση μετακίνησης επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο
- σε περίπτωση εκγόμφωσης μην τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του και επικοινωνήστε με το ιατρείο
Για τα μόνιμα δόντια:
- σε περίπτωση κατάγματος, προσπαθήστε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι και επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο
- σε περίπτωση μετακίνησης επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο
- σε περίπτωση εκγόμφωσης πρέπει να βρείτε το δόντι! Στη συνέχεια, κρατώντας το από τη μύλη, ΟΧΙ από τη ρίζα, το ξεπλένετε με νερό και το τοποθετείται στη θέση του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τοποθετήστε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα και επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο ώστε να έρθετε αμέσως. Ο χρόνος παραμονής του δοντιού εκτός στόματος και το μέσο διατήρησής του είναι ζωτικής σημασίας για την πρόγνωση του δοντιού
Σε περίπτωση όπου συνυπάρχει τραύμα στο πρόσωπο, πέρα από τα δόντια, ή άλλος σοβαρός τραυματισμός, το πρώτο κρίσιμο στάδιο είναι η αντιμετώπιση του εκτάκτου σε νοσοκομείο. Σε δεύτερο χρόνο αναλαμβάνει ο οδοντίατρος ή ο ενδοδοντολόγος με τα απαραίτητα οδοντιατρικά στάδια που πρέπει να πραγματοποιηθούν ανά περίπτωση.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση τραύματος σημαντική είναι η συστηματική παρακολούθηση του περιστατικού για καταστάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν και για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το συμβάν.