• Σουλίου 1 & Λ.Βουλιαγμένης 326, Άγιος Δήμητριος
  • [email protected]
  • 213 0462319
1. Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που εξειδικεύεται στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νόσων του εσωτερικού του δοντιού (πολφός) και των πέριξ ιστών (περιακρορριζικοί ιστοί). Μετά το πέρας των σπουδών της Οδοντιατρικής, ο Ενδοδοντολόγος λαμβάνει ειδική εκπαίδευση στο αντικείμενο της Ενδοδοντίας μέσω αναγνωρισμένων διετών ή τριετών προγραμμάτων.

2. Γιατί χρειάζομαι Ενδοδοντολόγο;

Κάθε γενικός οδοντίατρος έχει λάβει την εκπαίδευση και μπορεί να εκτελεί ενδοδοντικές θεραπείες. Ο Ενδοδοντολόγος έχοντας την εξειδικευμένη κατάρτιση, την εμπειρία και τον ειδικό εξοπλισμό μπορεί, πέρα από τα περιστατικά ρουτίνας, να αντιμετωπίσει αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα περιπτώσεις που εμφανίζουν δυσκολία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση. Για αυτούς τους λόγους ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει στον Ενδοδοντολόγο.

3. Είναι ανώδυνη η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας;

Ναι. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και έτσι ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα δυσάρεστο. Η αίσθηση του μουδιάσματος υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες, ανάλογα με το περιστατικό.

4. Μετά το ραντεβού θα υπάρχει πόνος;

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να μην έχετε καθόλου ή να έχετε ήπιο πόνο. Σε κάθε ασθενή δίνονται εξατομικευμένες οδηγίες και αν κριθεί απαραίτητο χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

5. Πόσες επισκέψεις θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η θεραπεία;

Κάθε περιστατικό είναι εξατομικευμένο. Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία, δύο (το πιο σύνηθες) ή περισσότερες συνεδρίες ανάλογα με την παθολογία και τη δυσκολία του εκάστοτε περιστατικού.

6. Οι ακτινογραφίες με ανησυχούν. Θα έπρεπε;

Όχι, οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς για όλους τους ασθενείς. Στο οδοντιατρείο μας χρησιμοποιούμε ψηφιακή ακτινογραφία όπου οι δόσεις ακτινοβολίας είναι μειωμένες έως και 90% σε σύγκριση με την συμβατική οδοντιατρική ακτινογραφία, της οποίας η ακτινοβολία θεωρείται έτσι κι αλλιώς ελάχιστη.

Το ιατρείο είναι εφοδιασμένο με μια ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας από μόλυβδο η οποία τοποθετείται πάνω στον ασθενή για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της προσλαμβάνουσας ακτινοβολίας. Οι ψηφιακές ακτινογραφίες παρουσιάζουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και μπορούν να υποστούν επεξεργασία, να αποθηκευτούν, να τυπωθούν ή να αποσταλούν ηλεκτρονικά στον οδοντίατρό σας.

7. Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας;

Το κόστος ποικίλει ανάλογα με το περιστατικό και εξαρτάται από τη βαρύτητα του προβλήματος και την δυσκολία του. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη θα ενημερωθείτε για τη διάρκεια της θεραπείας και το κόστος της.

8. Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας;

Τα ποσοστά επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας είναι πολύ υψηλά. Σε περιπτώσεις ιδίως όπου πραγματοποιείται από Ενδοδοντολόγο, τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν στο 95%.

9. Γιατί το δόντι μου χρειάζεται επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας αφού είναι ήδη «απονευρωμένο»;

Επανάληψη της υπάρχουσας ενδοδοντικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί σε περιπτώσεις αποτυχίας της πρώτης θεραπείας ή σε περιπτώσεις όπου κατά την αρχική ενδοδοντική θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί παλιότερα, μη αποδεκτά πλέον υλικά (π.χ. κώνοι αργύρου) και στο δόντι θα τοποθετηθεί νέα προσθετική αποκατάσταση.

Αιτίες αποτυχίας αποτελούν οι εξής:

  • Ιδιαίτερη ή περίπλοκη μορφολογία του δοντιού η οποία δεν ανιχνεύτηκε ή δεν αντιμετωπίστηκε σωστά κατά την πρώτη θεραπεία.
  • Ύπαρξη ιατρογενούς συμβάματος που δεν υπήρχε η δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης, όπως είναι η διάτρηση ή η θραύση κάποιου μικροεργαλείου.
  • Καθυστερημένη τοποθέτηση της μόνιμης προσθετικής αποκατάστασης στο θεραπευμένο δόντι ή ανεπαρκής αποκατάσταση που δεν προστατεύει σωστά το δόντι.
  • Νέα τερηδόνα κάτω από την προσθετική αποκατάσταση, που προκάλεσε την επαναμόλυνση του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού με μικρόβια.
10. Όταν ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία τι πρέπει να κάνω;

Όσο πιο σύντομα γίνει η τελική αποκατάσταση ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού, τόσο μειώνεται η πιθανότητα επαναμόλυνσής του από το στοματικό περιβάλλον καθώς και η πιθανότητα αυτό να σπάσει.

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας θα σας παραπέμψουμε πίσω στον οδοντίατρό σας για την μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού. Ο οδοντίατρος θα λάβει μια πλήρη αναφορά σχετικά με την κατάσταση του δοντιού και την θεραπεία που πραγματοποιήθηκε αλλά και τις απαραίτητες ακτινογραφίες και τυχόν φωτογραφίες προκειμένου να επιλέξει την κατάλληλη προσθετική αποκατάσταση ανά περίπτωση.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies σύμφωνα με τους Όρους χρήσης .ΑΠΟΔΟΧΗ
Όροι χρήσης & Προσωπικά δεδομένα